Woke-beweging

From Anderswat
Jump to navigation Jump to search
Woke-beweging 1.jpg

Kort samengevat mogen het Populisme en de Woke-beweging nauw verwant blijken aan elkaar. Waar de een van allerlei onredelijks op een boute manier weet te brengen, weet de ander, (naar eigen idee en mening veelal hoger opgeleid en welbespraakter), met van allerlei onredelijks te komen op een ogenschijnlijk reuze fatsoenlijke en bovenmatig positieve manier. De overeenkomst mag, (behalve het weerstand willen bieden aan iets), zijn dat beiden vanwege naargeestigheid een onaangename beleving op zullen leveren... Beiden goed beschouwd helemaal niet tot een gesprek, wisseling van gedachten in staat.

Het bovenmatig positieve schuilt hem er bij de wokers veelal in dat zij zich graag als de voorstanders van het leven verklaren, er ondertussen aan voorbijgaand dat het dan wel volgens hun regels en wetten moet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roken. Een behoefte / verslaving die iets weg heeft van zelfdestructie en volgens velen dus totaal ongewenst en ongepast is.
De ‘Woke-gelovers’ willen graag laten geloven dat de Gele Hesjes per definitie tot de populisten of ‘rechts’ behoren. Dit berust echter op een misverstand.
Een verschil tussen de wokers en populisten mag hem er daarnaast in schuilen dat de eersten de samenleving van braaf via braver naar braafst lijken te willen masseren en boetseren. Zich daar mogelijk helemaal niet eens bewust van(?), ondertussen wel een bijzonder kwalijke zaak. En zie hierbij bijvoorbeeld de volgende tweet van de Politievakbond ACP op 26 nov. '21:
"Als de politie zegt dat je moet gaan, dan luister je en ga je niet uit lopen dagen!"
En speel daarbij de volgende video nu eens af...

Op de achtergrond hoor je een vrouw met een nogal schelle stem dingen roepen, maarrr... "Als de politie zegt dat je op je handen moet gaan lopen, dan luister je en ga je niet uit lopen dagen" ... Zoiets, zo ongeveer?
Is dat dan de bedoeling en boodschap van de ACP? - Met het verzoek hierbij... vooral eens om te kijken naar Police for Freedom.


Het hieronder volgende is overgenomen uit een artikel van Erik Ouwerkerk, 4 nov. '21

De Woke-beweging op oorlogspad

Zo meent Bari Weiss in een opiniestuk. Ze is echter optimistisch: "Lafheid heeft ons gebracht waar we zijn. Met moed komen we er weer uit."

Bari Weiss legt uit wat de Woke-beweging is. Ze staat stil bij de pijlers van het gedachtegoed en voorziet ze van voorbeelden. Dat maakt haar betoog goed te volgen. Zelf schrijft ze: ‘Veel mensen doen alsof je de woke-beweging en haar visie alleen met zeeën van tijd en wetenschappelijke titels kunt doorgronden. Dat is niet zo. Het enige dat je nodig hebt is een goed stel ogen en oren.’

Oorlog

De woke-beweging wordt gevoed door een oorlogsmentaliteit. ‘Rechtvaardigheid en vooruitgang voeren een oorlog tegen achterlijk conservatisme en tirannie’, beweert Weiss. In een oorlog gelden de normale regels niet meer, want die regels dienen alleen de gecorrumpeerde onderdrukker. Dus worden de regels omgedraaid, betoogt de journaliste: ”Morele complexiteit wordt vervangen door morele zekerheid. Feiten worden vervangen door gevoelens. Ideeën worden vervangen door identiteit. Vergeving wordt vervangen door straf. Debat wordt vervangen door uitsluiting. Diversiteit wordt vervangen door homogeniteit van denken. De schandpaal neemt de plaats in van argumenten.’

Volgens Weiss groeit de beweging mede doordat woke niet alleen in het onderwijs voet aan de grond heeft gekregen maar ook aansluiting vindt bij kranten, films, uitgeverijen, Big Tech en, in toenemende mate, het bedrijfsleven in het algemeen.

Bang

Woke-beweging 2.jpg

Zonder voorbeelden zouden bovenstaande woorden wellicht niet veel kracht hebben. Weiss illustreert het echter met vele voorbeelden die haar stellingen onderbouwen. Ze noemt bijvoorbeeld Tiffany Riley, een schooldirecteur uit Vermont die werd ontslagen omdat ze zei dat ze ‘zwarte levens’ (black lives) steunde, maar Black Lives Matter niet.

Het voorbeeld van Riley en vele anderen laat de lezer met een gevoel van onrechtvaardigheid achter. Of tenminste een gevoel van ‘hier klopt iets niet.’ Rechtspraak om zich daar over te buigen is echter vervangen door cancel culture: afwijkende meningen worden aan de schandpaal genageld en afgeserveerd. ‘Het heeft ervoor gezorgd dat 62 procent van de Amerikanen bang is om zijn mening te uiten,’ deelt Weiss de leze mee.

De journaliste van Substack heeft het over de Verenigde Staten. Dat de Woke-beweging ook in Nederland is gearriveerd beschreven Steije Hofhuis en Niek Pas onlangs in een gezamenlijke brief aan het NRC. De oproep van Weiss om verzet te bieden aan deze ideologie is daarom ook voor de Nederlandse context relevant.

Mao

Ook van verzet geeft Weiss weer een paar voorbeelden. Van Xi van Fleet, een vrouw die aan de Culturele Revolutie van Mao was ontkomen om vervolgens in de staat Vriginia vast te stellen dat haar dochter op school werd ‘getraind om haar land en geschiedenis te haten.’ Tijdens een bijeenkomst sprak ze zich uit tegenover het schoolbestuur: ‘Ik groeide op in het China van Mao en voel een verontrustende gelijkenis. Alleen is ‘klasse’ vervangen door ras.’

Ook Peter Boghossian komt langs. De voormalig universitaire docent filosofie nam ontslag omdat hij niet meer kon leven met een universiteit die ‘ideeën heeft opgeofferd voor ideologie.’

Op drift

De journaliste sluit af met een citaat van George Orwell, een schrijver die de laatste tijd vaak wordt geciteerd: ‘Hoe verder een samenleving afdrijft van de waarheid, hoe meer ze degenen die het spreken zal haten.’ Laat je door de haat niet weerhouden van het vertellen van de waarheid, moedigt Weiss aan: ‘Het brengt kosten met zich mee. Maar het is onze morele plicht.’

Woke en Wantrouwen, een kwalijke zaak

Waar de 'woke-beweging' met en uit alle macht voor lijkt te moeten willen gaan liggen is het betonen van nieuwsgierigheid. Dat kan en mag niet meer, want zou neer kunnen komen op het betonen van wantrouwen(?).
Een ronduit kwalijke zaak!

Meer

Zie hierbij bijvoorbeeld ook de pagina's over de Slachtofferrol, Braver & Braver en Meritocratie.


Terug naar de pagina Sociaal