WikiZero

From Anderswat
Jump to navigation Jump to search

Met WikiZero lijkt het om een project te gaan van mensen die zich afgescheiden hebben van de Wikipedia... met een vraagteken ?
Helemaal duidelijk is het nog niet en let op de datum van dit schrijven: 16 april 2021. (En verwar het niet met het Wikipedia Zero project).

Hoofdpagina

Het verklaart daarop dat het ermee, (net zoals met de Wikipedia), om een vrije encyclopedie mag gaan. Met een korte opsomming van populaire artikelen in diverse talen vertaald, terwijl het daar jammer genoeg nog niet helemaal mee wil lukken. Probeer bijvoorbeeld eens de pagina over het coronavirus in het Nederlands. (Die blijft in het Engels en mag wederom overgenomen blijken).

Andere Hoofdpagina

Je kunt ook naar een andere hoofdpagina via deze link. Daarop krijg je een weergave van de hoofdpagina van Wikipedia van de dag waarop je erop klikt. En opvallend genoeg een pagina waarop of waarmee je verder weinig kunt, behalve dan doorgaan op de linken die erop worden weergegeven. De pagina's worden vervolgens weergegeven alsof het ermee om 'eigen pagina's' gaat, terwijl er onderaan te lezen valt: "Retrieved from "https://en.wikipedia.org/w/index.php?.....".

Waarom dan toch ?

Waarom de site de moeite van het bezoeken dan toch wel waard is, is omdat de Wikpedia er goed mee te volgen valt.
Een pagina waar je bijvoorbeeld als reguliere bezoeker niet snel op terecht zult komen, (vanaf een zoekmachine ofzo), is de pagina met informatie over de door Wikipedianen ter verwijdering voorgedragen pagina's. En nee, het gaat daarmee zeker niet om een "geheime / verscholen pagina" of zoiets, maar wel om een pagina die om 'iets meer tijd en aandacht' vraagt om erop terecht te komen.


Terug naar de pagina over Wikipedia