Weetjes 2011

From Anderswat
Jump to navigation Jump to search

Een pagina met wetenswaardigheden over het 'Belastingparadijs Nederland', zoals dat in 2011 al bestond.
(De info grijpt terug in de geschiedenis en vraagt met andere woorden om een update, terwijl er niet een opvallend verschil uit voort zal komen).

Waterland Private Equity

Waarvan Rob Thielen (Quote 500 nr. 153, € 200 miljoen) grootaandeelhouder is, wist ten tijde van de bankencrisis voor een zacht prijsje de hand te leggen op het grote trustbedrijf Intertrust. Trustbedrijven bieden multinationals de mogelijkheid om de belastingdruk zo laag mogelijk te houden door vennootschappen te beheren in belastingparadijzen zoals Nederland, de Kaaimaneilanden of Luxemburg. Het Amsterdamse Intertrust heeft filialen in zo’n 20 landen, bijna allemaal belastingparadijzen. Toenmalig staatssecretaris Jan-Kees de Jager heeft Intertrust vermoedelijk veel te goedkoop verkocht. Het bedrijf kwam in staatshanden bij de nationalisatie van ABN Amro en Fortis. Intertrust was een dochter van de laatste. De overhaaste verkoop door De Jager heeft waarschijnlijk te maken met het gegeven dat de staatssecretaris juist bezig was met een jacht op zwart-spaarders. Dan is het in beheer hebben van een bedrijf dat bedrijven helpt de belastingdruk te verlagen niet handig.

Waterland gaat Intertrust nu veilen, en zal daar goed aan gaan verdienen, is de verwachting. Het zijn niet de minste die in de rij staan. De grote investeringsfondsen Blackstone, Carlyle, Cinven, Bridgepoint, CVC en 3i hebben zich gemeld, aldus persbureau Reuters. De veiling gaat 12 september van start, vlak na de verkiezingen, dus Jan-Kees de Jager kan er net niet mee om de oren geslagen worden in de campagne. Banken zouden al € 400 tot € 500 miljoen hebben geoormerkt voor de deal. Waterland betaalde in 2008 volgens de Financial Times slechts € 250 miljoen voor de zaak.

Apple

Betaalt wereldwijd slechts 1,9% belasting over haar miljardenwinsten. Apple gebruikt Nederland om de winsten door te sluizen en de belasting te ontwijken. Geld gaat via Ierland en eindigt in Bermuda. Deze strategie staat bekend als de 'Double Irish with a Dutch Sandwich'. Apple is hierin niet alleen, 81 van de 100 grootste bedrijven ter wereld ontwijken de belasting via Nederland. Tegelijkertijd worden mensen in heel Europa geconfronteerd met bezuinigingen: de afbraak van de gezondheidszorg en het recht op toegankelijk onderwijs. Als bedrijven zoals Apple gewoon belasting zouden betalen, zijn bezuinigingen wellicht helemaal niet nodig.

Ps. Neven-weetje hierbij: Bizar genoeg heeft de Amerikaanse overheid bij het vermogende - geen belastingen afdragende - bedrijf Apple aangeklopt met een verzoek tot een lening... om het begrotingstekort aan te zuiveren. (Ongetwijfeld tegen een vorstelijke rente. En nou ja... wanneer je klomp daar niet van breekt ?)

Starbucks

The Rolling Stones

U2

En noem maar op...

Linken naar meer info

  • www.nederlandbelastingparadijs.nl
  • www.nrc.nl/nieuws/2013/03/30/vvder-van-baalen-druk-op-belastingparadijzen-opvoeren/
  • www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/2967063/2011/10/14/Nederland-belastingparadijs-voor-veel-multinationals.dhtml - vandaag de dag


Terug naar de pagina over Occupy