Massa hysterie

From Anderswat
Jump to navigation Jump to search

Massa hysterie of psychose... bestaat er werkelijk een dergelijk verschijnsel, fenomeen?
Je zult er in de woordenboeken niet naar op zoek hoeven te gaan.

Animatie over Massa Hysterie

Hieronder een presentatie van en door Mark Wooding, verbonden aan de Youtube kanalen After Skool en Academy of Ideas. Erik Ouwerkerk van Café Weltschmerz schreef er de volgende intro bij:
"De mens is een wolf voor zijn medemens,” leerden de oude Romeinen ons al. Door psychologisch inzicht kan de mens die innerlijke wolf overwinnen en een vrij en empathisch mens worden.

"De mens zelf is zijn grootste vijand: er is geen adequate bescherming tegen psychische epidemieën.” Een uitspraak van Carl Jung.

Kunstenaar Mark Wooding laat de kijker kennis maken met ideeën van denkers zoals Jung, Arendt en Le Bon. Hij tekent hun uitspraken op en illustreert ze met zijn animatiekunst. De (verborgen) psychologische mechanismen achter totalitaire regimes en manipulatie's van de massa worden daarmee inzichtelijk.
De mens is kwetsbaar: ze valt eenvoudig ten prooi aan psychologische misleiding. “De menigte heeft nooit verlangd naar de waarheid. Keert de waarheid liever de rug toe als het niet bevalt, en verkiest de verafgoding boven dwaling. Degene die de menigte kan voeden met illusies is ze al snel de baas; wie ze probeert door te prikken is altijd hun slachtoffer.”

Bovenstaande uitspraak van de Franse wetenschapper Gustave Le Bon is niet vrolijk, net zomin als het inzicht van Jung. Toch stemt de animatiefilm niet pessimistisch. Want wie begrijpt wat ook Hannah Arendt verstond onder totalitarisme, doorziet de gevaren van de huidige tijd eenvoudiger. En wie het beroemde onderzoek van Ivan Pavlov kent, begrijpt ook de strategie achter verdeel en heers en isolatie en stimuli. Een gewaarschuwd mens mag voor twee tellen en hopelijk minder gevoelig zijn voor psychologische factoren die bijdragen aan menticide, ofwel de moord op iemands geestelijke gesteldheid. Die zal zijn tv uitzetten en positieve geluiden tegenover de stortvloed aan negatieve berichtgeving of overtrokken emoties willen plaatsen. Een bewust mens zal samen met anderen op zoek gaan naar de waarheid en bouwen aan een vrije wereld.

Mogelijk even puzzelen, maar onder instellingen, (het tandwieltje), kun je kiezen voor een ondertiteling in het Nederlands.

Afrekenen met Totalitarisme

Mark Wooding sluit zijn animatie af met de hoopgevende woorden van Thomas Paine dat en hoewel "Tirannie niet gemakkelijk te overwinnen valt, het in ieder geval een troost mag zijn dat hoe harder het conflict, des te glorieuzer ook de triomf van de overwinning". En fraai bedoeld natuurlijk, iedere vrouw of man die ooit te maken en dus te kampen heeft gekregen met een op machtswellust belust persoon - (lees: een mens van vrouwelijke danwel mannelijke kunnen met een sadistische inslag) - zal zich ondertussen van top tot teen, tot op het bot realiseren dat dat nog niet zo gemakkelijk zal zijn.
Met alleen vrolijkheid en een gevoel voor humor, grappen en grollen en de spot drijven, zul je van dergelijke types niet afraken.


Terug naar de pagina Sociaal