Emancipatie

From Anderswat
Jump to navigation Jump to search

Het streven naar, en de ontwikkeling van, gelijke rechten en zelfstandigheid voor iedereen... al dan niet afkomstig uit groepen die eerst werden gediscrimineerd.
Gelijke rechten die tot uiting dienen te komen door gelijkstelling voor en in de wet- en regelgeving.
Je zou denken dat wij er anno 2021 binnen de Nederlandse samenleving wel zo ongeveer klaar mee zouden zijn, maar dat is zeker (nog) niet het geval.

Geschiedenis

Vandaag de dag is emancipatie niet iets vanzelfsprekends dat ondergaan wordt maar waar veelal naar gestreefd wordt. Martin Luther King is een bekend voorbeeld van een persoon die streefde naar emancipatie van de Afro-Amerikanen. Daarnaast kwam er rond de twintigste eeuw een opkomende beweging die streefde naar emancipatie van de vrouwen. Deze vrouwenemancipatie bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 60 en 70 van de twintigste eeuw, maar is nog niet ten einde.
(Het valt niet uit te sluiten dat er al sprake is van 'vrouwen-emancipatie' sinds Eva een hap van de appel nam. Waarop er inmiddels stemmen op beginnen te gaan dat er wel een keer een einde aan mag gaan komen om Adam in zijn hempje te laten staan ==> zie bijvoorbeeld deze link).

Uiterlijk vertoon

Afgezien dan van het gegeven dat een man een piemel heeft en een vrouw borsten, vallen er verder eigenlijk helemaal niet zoveel verschillen op te merken. Althans... 'niet door de bank genomen'. Door de jaren en eeuwen heen bestaan er al vrouwen die 'hun mannetje weten te staan', zoals er ook door de jaren en eeuwen heen al mannen bestaan die tot 'watje' of 'mietje' bestempeld kunnen worden.
Het schiet met beide uitingen ondertussen niet echt op.

Links & Info